top of page
Search
  • info2892614

Reptes #4 i #5: la lluita contra la contaminació marina

Updated: Nov 30, 2023

Premiats set estudiants universitaris per aplicar la tecnologia blockchain en la lluita contra el canvi climàtic i la contaminació marina


Set estudiants universitaris van resultar premiats per les solucions que desenvolupades per combatre el canvi climàtic i la contaminació marina mitjançant l'ús de la tecnologia blockchain. Aquest reconeixement es va lliurar durant la cerimònia dels premis BlockchainxODS, celebrada com a part de l'esdeveniment Inspira't x Digitalitzar-te.


“No només aconseguim que els estudiants coneguin i es formin en aquesta tecnologia revolucionària amb un propòsit sostenible,” va comentar Carles Agustí, director del programa BlockchainxODS del CBCat, “sinó que a més posem en contacte empreses i talent, obrint noves oportunitats tant pels universitaris, com per les companyies que hi col·laboren”.


En la cerimònia de premis, es va reconèixer la participació dels estudiants en dues d'aquestes iniciatives: una impulsada per l'entitat Submon, dedicada a la conservació de la biodiversitat marina; i l'altra per la Càtedra d'Economia Blava Sostenible de la Universitat de Barcelona, i l'empresa Tecnoambiente. Ambdós reptes giraven entorn de l'ODS 14, que promou la conservació i l'ús sostenible dels oceans, mars i recursos marins.


Les solucions guanyadores


El projecte premiat del primer repte, de la mà de les estudiants Katia Ortega Haro, de la Universitat Pompeu Fabra, i Laura Martín Ortega, de la Universitat de Girona, és l'eina SeaTrace. Es tracta d'una aplicació destinada a facilitar la recollida i l'intercanvi de dades de traçabilitat dins de la indústria pesquera a Europa, des del moment de la pesca fins al del consum, permetent als consumidors identificar la procedència, el tractament, i la qualitat global del producte abans d'adquirir-lo.


L'estudiant Katia Ortega, representant de l'equip BlueChain, recollint el premi

“La diversitat i la connectivitat no només han enriquit les iniciatives presentades pel projecte Sea2See, sinó que han vertebrat veritables propostes cooperatives i transdisciplinàries. Aquests resultats són un exemple tangible del que es pot assolir quan unim creativitat, coneixement i diferents disciplines amb un objectiu comú,” va declarar Juanita Zorrilla, cap de projectes a Submon. “Els equips ens han demostrat que la tecnologia ha de ser útil per les persones, per prendre decisions informades i per assolir una millor transparència en la cadena de valor dels productes del mar, sense perdre de vista la tradició, el territori i el respecte a la natura i al valor de l’oceà a les nostres vides.”


Pel que fa al segon repte, el premi el va rebre l'equip Seerenity, format per Estela Torres Serrano, de la Universitat de Girona; Laura Jané Emo, de la Universitat Autònoma de Barcelona; Salvador Roig Fernández, de la Universitat Politècnica de Catalunya; Júlia Mendo Cullell, de la Universitat de Barcelona i Agustín Machiavello Benítez, de la Universidad Católica de Uruguay. La proposta plantejada per l'equip és una web que connecta compradors i venedors de certificats de carboni blau, mitjançant una blockchain segura i transparent. Aquesta eina permet unir inversors, comunitats costaneres i empreses compromeses amb la reducció d'emissions, per crear un mercat eficient, transparent i més sostenible.


Representants de l'equip Seerenity recollint el premi

“El mar juga un paper clau en el món modern i facilita les interconnexions econòmiques i entre cultures, així com el benestar de les persones. El concepte d’economia blava abraça el conjunt d’activitats econòmiques relacionades amb el mar i la costa juntament amb les seves implicacions socials i ambientals”, va afegir Miquel Canals, director de la Càtedra d'Economia Blava Sostenible de la UB. “El repte plantejat anava d’aplicar la tecnologia blockchain al càlcul de l’absorció de CO₂ per certs ecosistemes marins, com els herbeis de posidònia, i a la posterior certificació i monetització del carboni capturat. Els equips participants han fet una feina excel·lent en un temps rècord, i han proposat solucions clarament viables i aplicables.”

72 views0 comments
bottom of page